fbpx

5 vanliga frågor vid uthyrning av bostad

Att hyra ut en villa, hyresrätt eller bostadsrätt i andra hand kräver koll på läget. Fredrik Lundberg, Uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på de fem viktigaste frågorna om att hyra ut sin bostad.

1, Kan jag hyra ut till vem som helst?

– Ja, om du hyr ut hus eller ägarlägenhet. För bostadsrätt måste bostadsrättsföreningen godkänna din hyresgäst. För uthyrning av hyresrätt måste din hyresvärd godkänna din hyresgäst. För bostadsrätt och hyresrätt måste du också få uthyrningen i andra hand godkänd av bostadsrättsföreningen respektive hyresvärden. Hyr du ut utan godkännandena kan du bli av med hyreskontraktet i hyresrätten eller bli av med borätten till din bostadsrätt.

2, Hur bestäms hyran?

– Hyr du ut en villa eller en bostadsrätt bestämmer du själv vilken hyra du ska ta ut, det vill säga det råder fri hyressättning. När du gör en andrahandsuthyrning av en hyresrätt ska hyran baseras på hyran du själv betalar samt övriga kostnader för boendet som el, bredband, parkering och så vidare. Alla som hyr ut möblerat kan addera upp till 15 procent på hyran för slitage.

Tar du ut överhyra på hyresrätt, det vill säga du har inte satt en skälig hyra som motsvarar läge, storlek eller skick kan din hyresgäst reklamera hyran till hyresnämnden och du kan bli återbetalningsskyldig.

Viktigt att veta är att vinsten på all hyresintäkt över 40000 kronor måste deklareras och beskattas.

Läs mer om skälig hyra för hus >
Läs mer om skälig hyra för bostadsrätt >
Läs mer om skälig hyra för hyresrätt >

3, Hur länge kan jag hyra ut?

– Hyr du ut din villa kan du hyra ut hur länge som helst. Bostadsrättsföreningar brukar ge tillstånd upp till ett års uthyrning i taget. Detsamma gäller hyresvärdar för hyresrätter. Hyr du ut din hyresrätt längre än två år måste du skriva in i hyreskontraktet att din hyresgäst avsäger sig besittningsrätt.

4. När har jag rätt att hyra ut?

– Din villa bestämmer du själv om du vill hyra ut. Hyr du ut din bostadsrätt måste bostadsrättsföreningen godkänna uthyrningen, men till skillnad mot hyresrätt räcker beaktansvärda skäl. Till exempel om bostaden är svårsåld, uthyrning till närstående eller om du köpt en lägenhet men flyttar in först när du gått i pension. Din hyresrätt har du rätt att hyra ut när du:

  • Ska prova på att vara sambo
  • Ska studera på annan ort
  • Har fått en tillfällig anställning på annan ort
  • Ska bo utomlands under en tidsbegränsad period
 

5. Vem är ansvarig för bostaden när den hyrs ut?
– Det är alltid den som äger bostaden eller har förstahandskontrakt som är ytterst ansvarig. Det är därför viktigt att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring när den ska hyra din bostad. En försäkrad hyresgäst och ett juridiskt utformat hyreskontrakt reglerar vem det är som är ansvarig om en skada i bostaden uppstår.

Bostadsagenturen hjälper dig att hyra ut din bostad. Vi sköter hela processen med att hitta rätt hyresgäst, skriva korrekta avtal och garanterar att hyran är betald i tid. Dessutom agerar vi fastighetsskötare och kan hitta ny hyresgäst om den första säger upp kontraktet. Perfekt för dig som inte är på plats. Välkommen till Bostadsagenturen!

Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!