fbpx

Skälig hyra för bostadsrätt

Alla som hyr ut sin bostad i första eller andra hand är skyldig att sätta en skälig hyra för uthyrning.

Reglerna för hur hyran sätt skiljer sig mellan att hyra ut villan, hyra ut bostadsrätten eller hyra ut hyresrätten.

Det är privatuthyrningslagen från 2013 som styr uthyrning av en privatägd bostad. Det är fri hyressättning bostadsrätt som gäller men enligt Skatteverket måste du betala skatt om hyran blir en kapitalinkomst.

När en skälig hyra ska sättas ska du ta hänsyn till din bostadsrätt storlek, antal rum, skick och läge. Detta kan vara svårt då du bara har tillgång till att jämföra med outhyrda bostadsrätter, som ibland kan vara outhyrda just för att de har för hög hyra.

Hyran styrs också av dina driftskostnader i hyran. Det innebär alla kostnader du betalar till din bostadsrättsförening som till exempel avgiften till föreningen, hushållsel, vatten, bredband eller parkeringsplats. En del bostadsrättsföreningar tar ut en uthyrningsavgift och då kan den också ingå i driftskostnaderna.

 

Ta hjälp av Bostadsagenturem

Hos Bostadsagenturen får du hjälp med att sätta en hållbar och skälig hyra för din bostadsrätt. Bostadsagenturen sätter en hyra med hjälp av privatuthyrningslagen, storlek, antal rum, skick och läge, samt tar hänsyn till vilken hyra liknande bostadsrätter i området har.
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!