GUIDE

Skälig hyra för bostadsrätt
Så sätter du skälig hyra för bostadsrätt

Alla som hyr ut sin bostad i första eller andra hand är skyldig att sätta en skälig hyra för uthyrning. Reglerna för hur hyran sätt skiljer sig mellan att hyra ut villan, hyra ut bostadsrätten eller hyra ut hyresrätten.

Det är privatuthyrningslagen från 2013 som styr uthyrning av en privatägd bostad. Det är fri hyressättning bostadsrätt som gäller men enligt Skatteverket måste du betala skatt om hyran blir en kapitalinkomst. Din hyresgäst har också rätt att reklamera hyran och kan genom hyresnämnden få den prövad och sänkt.

I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du själv måste tänka på när du sätter skälig hyra när du ska hyra ut din bostadsrätt.

Så sätter du hyran i fyra steg

  1. När en skälig hyra ska sättas ska du ta hänsyn till din bostadsrätt storlek, antal rum, skick och läge. Detta kan vara svårt då du bara har tillgång till att jämföra med outhyrda bostadsrätter, som ibland kan vara outhyrda just för att de har för hög hyra.
  2. Hyran styrs också av dina driftskostnader i hyran. Det innebär alla kostnader du betalar till din bostadsrättsförening som till exempel avgiften till föreningen, hushållsel, vatten, bredband eller parkeringsplats. En del bostadsrättsföreningar tar ut en uthyrningsavgift och då kan den också ingå i driftskostnaderna.
  3. Kapitalet som du har bundit i bostaden och dess kostnader får också ingå i hyran.
    Kostnaden beräknas enklast genom Riksbankens referensränta på ditt bundna kapital. Enligt privatuthyrningslagen är det rimligt att lägga på ett par procentenheter till kapitalkostnaden på hyran.
  4. Om du hyr ut en möblerad bostad säger reglerna att du kan du lägga på upp till 15 procent på hyran. En bostad som anses hyras ut möblerad definieras av att hyresgästen inte behöver ta dit någon egen möbel.

Ta hjälp av Bostadsagenturem

Hos Bostadsagenturen får du hjälp med att sätta en hållbar och skälig hyra för din bostadsrätt. Bostadsagenturen sätter en hyra med hjälp av privatuthyrningslagen, storlek, antal rum, skick och läge, samt tar hänsyn till vilken hyra liknande bostadsrätter i området har.

Vill du att vi hyr ut ditt hus?

Skicka in en förfrågan till oss!

Vill du veta mer om hur vår tjänst fungerar? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Vill du bli uppringd istället? Klicka här.