fbpx

Hyra ut hyresrätt i andra hand

7 saker att ha koll på!

Du har rätt att hyra ut din hyresrätt i andra hand, men det är klurigare än att hyra ut en bostadsrätt. Här är delarna du måste känna till för att uthyrningen ska bli smidig och trygg.

1. Kom överens med hyresvärden

När du ska hyra ut din hyresrätt är det viktigt att du är ute i god tid. Det kan ta upp till 2 månader innan du får uthyrningen godkänd. Du börjar processen genom att kontakta din hyresvärd skriftligt. Det är viktigt att du kan uppge ett giltigt skäl till uthyrningen.

Du har rätt att hyra ut hyreslägenheten om du:

  • Ska flytta ihop med någon på prov
  • Ska studera på annan ort
  • Har en tillfällig anställning på annan ort
  • Ska bo utomlands under en längre period
  • Är inlagd på sjukhus och vårdas under en längre tid

Nekar din hyresvärd dig att hyra ut i andra hand kan du istället göra en ansökan hos Hyresnämnden. Hyresnämnden brukar tillåta uthyrning ett år i taget. Som medlem i Hyresgästföreningen kan du få hjälp med din andrahandsuthyrning.

Observera att det är helt avgörande att din hyresgäst är skötsam och kan uppvisa referenser och upplysningar som visar att hyran har råd att betalas. Hyr du ut din hyreslägenhet utan lov kan du bli av med den.

2. Regler för hyressättning

Till skillnad mot hus, bostadsrätt och ägarlägenhet så gäller inte fri hyressättning när du hyr ut en hyresrätt. Andrahandshyran ska baseras på hyran du själv betalar samt övriga kostnader för boendet som el, parkeringsplats eller bredband. Hyr du ut möblerat kan du lägga på upp till 15 procent på hyran för slitage.

Har du tagit ut en oskälig hyra kan din hyresgäst med hjälp av Hyresnämnden reklamera den höga hyran upp till två år efter utflytt och göra dig återbetalningsskyldig.

3. Skriv ett hållbart andrahandskontrakt

När du fått din andrahandsuthyrning godkänd ska du skriva ett hyreskontrakt. Det är viktigt att kontraktet omfattar vilket objekt som hyrs ut, vilken hyra som ska betalas och när den ska vara betald.

Kontraktet ska även tydligt beskriva hyresperioden, vilken uppsägningstid som finns och vem som ansvarar för inventarier om du hyr ut möblerat.

Hyr du ut hyreslägenhet längre än två år måste kontraktet innehålla avsägelse av besittningsskydd eftersom din hyresgäst kan hävda besittningsrätt efter två år.

Både hyresvärd och hyresgäst måste skriva på avtalet. Hyr du ut möblerat ska du också addera en inventarielista till kontraktet.

4. Besikta innan inflyttning

Det kan uppstå skador i hyreslägenheten under uthyrningstiden. För att tydligt veta vem som ansvarar för skadan så gör ni en besiktning tillsammans och upprättar ett protokoll innan din hyresgäst flyttar in.

5. Betala in hyran själv

Missar din hyresgäst att betala in hyra kan det leda till att du förlorar din hyreslägenhet. Betala därför alla dina räkningar själv och låt din hyresgäst betala hyran direkt till dig.

Var noggrann med att i god tid att adressändra eftersom du inte kommer ha tillgång till din lägenhet.

6. Deklarera hyresinkomsten

Överstiger din hyresintäkt 40 000 kronor på ett år är du skyldig att deklarera överskottet som inkomst på kapital. Det finns också avdrag du har rätt till, läs mer om avdragen hos Skatteverket.

7. Uppsägning mitt i avtalet

Behöver du säga upp hyreskontraktet innan hyrestiden är slut måste detta göras skriftligt. Du kan inte återta lägenheten utan vidare trots att hyresgästen inte betalar hyran eller stör dina grannar.

Om ni inte har avtalat en kortare uppsägningstid så är det tre kalendermånader som gäller.

HUR LÄNGE FÅR JAG HYRA UT MIN HYRESRÄTT?

Har du giltiga skäl så kan du hyra ut din hyresrätt ett år. Därefter måste en ny ansökan göras för ett nytt år. Bor din hyresgäst i din hyreslägenhet mer än två år i följd måste du ha avtalat bort besittningsrätten i hyreskontraktet för att inte hyresgästen ska få besittningsskydd.

UTHYRNINGEN STYRS AV HYRESLAGEN

Hyreslagen finns för att reglera förhållandet mellan dig som andrahandsuthyrare, hyresgäst och hyresvärd. Läs mer om dina skyldigheter och rättigheter på Sveriges Domstolar.

Guide: Så hyr Bostadsagenturen ut din hyresrätt

Att kunna hyra ut sin hyresrätt ger dig frihet att till exempel prova på att arbeta eller studera på annan ort. I den här guiden berättar vi hur Bostadsagenturen hjälper dig att få en trygg, säker och smidig uthyrning av din hyresrätt.

Hyran på ditt konto i tid

Vi garanterar den avtalade hyran finns på ditt konto på utsatt tid oavsett om den som hyr har betalat oss i tid. Förutom hyran betalar hyresgästen en månatlig avgift till oss på 15% av hyresavgiften, och maximalt 1 500 kronor. I avgiften ingår förmedlingen av bostaden, vår service som personlig kontaktperson och fastighetsskötare, samt att hyresgästen får en hyresgaranti som garanterar bostad i Stockholm om kontraktet blir uppsagt. För dig som uthyrare finns inga kostnader.

trygg andrahandsuthyrning

Rätt hyresgäst

I Stockholm och Uppsala är efterfrågan på bostäder att hyra i andra hand hög. Men alla hyresgäster är inte lämpliga hyresgäster och när du ska hyra ut din hyresrätt ställs extra höga krav på hyresgästen. Bostadsagenturen gör därför en omfattande kontroll och referenstagning av den som ska bo i ditt hem. När vi valt ut rätt person eller familj träffas vi för en intervju. Om avtalet behöver sägas upp innan avtalstidens slut tar vi fram en ny hyresgäst enligt samma principer. All din kontakt med oss sker genom din personliga kontaktperson.

Smidig hantering av hyresvärd och avtal

Hyresvärden är den viktigaste parten när du ska hyra ut din hyresrätt. Uppfyller du alla krav så har du rätt att hyra ut din hyreslägenhet. Bostadsagenturen hjälper dig i kontakten med hyresvärden och ser till att alla avtal är korrekta och juridiskt hållbara för dig som uthyrare, hyresgäst och hyresvärd. Avtalen vi skriver styrs av hyreslagen. Bostadsagenturens avtal kräver också att hyresgästen tecknar en försäkring, och vi följer upp med hyresgästen inför inflyttning att försäkringen är tecknad.

Vi är dina ögon på plats – när du är någon annanstans
Vi vet att det inte fungerar att du är hyresvärd på distans. Därför blir vi dina ögon på plats när du flyttat utomlands för att jobba eller studera, eller är på annan ort för att prova på att vara sambo. För att du ska känna dig extra trygg gör vi en besiktning både innan inflyttning och när utflyttning sker. Enligt våra avtal kan vi också titta till bostaden en gång i månaden om behov finns eller om klagomål uppstår. Vi agerar också fastighetsskötare vid felanmälningar.

Bostadsagenturen omnämns i:

Vill du att vi hyr ut din hyresrätt?
Skicka in en förfrågan till oss!

Vill du veta mer om hur vår tjänst fungerar? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Vill du bli uppringd istället? Klicka här.