fbpx

Skälig hyra för villa

Hyr du ut din privatägda bostad är du skyldig att sätta en skälig hyra.

Reglerna för hur hyran sätts skiljer sig åt mellan att hyra ut en villa och andra privatägda bostäder. All uthyrning av privatägda bostäder styrs av Privatuthyrningslagen från 2013. För villor och hus gäller fri hyressättning. Men enligt Skatteverket måste du betala skatt om hyran blir en kapitalinkomst. I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du själv måste tänka på när du sätter skälig hyra när du ska hyra ut din villa eller hus.

En skälig hyra för en villa eller ett hus ska börja med storlek, antal rum, skick och läge. Detta kan vara svårt då du bara har tillgång till att jämföra med outhyrda villor, hus och gärdar, som ibland kan vara outhyrda just för att de har för hög hyra. Självklart kan hyra påverkas av till exempel pool, stall eller stort varmgarage.

Hyran för din uthyrda villa styrs också av dina driftskostnader. Det innebär alla kostnader du har för huset från el till sophämtning också kan ingå i driftskostnaderna. Här gäller det att inte glömma extra kostnader för till exempel återvinningskärl, påfyllning av vatten i egen brunn eller fiber för bredband.

 

Ta hjälp av Bostadsagenturem

Som kund hos Bostadsagenturen får du hjälp att sätta en hållbar och skälig hyra för din villa. Bostadsagenturen sätter hyran med hänsyn till storlek, antal rum, skick och läge, samt vilken hyra uthyrda villor i området har.

Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!