fbpx

Skälig hyra för hyresrätten

Det skiljer sig att hyra ut en privatägd bostad och en hyresrätt.

Det gemensamma är att du som uthyrare alltid är ansvarig för att sätta en skälig hyra.

När du hyr ut din hyresrätt så sker det alltid i andra hand. Det innebär att du inte får hyra ut bostaden med vinst. Du får bara ta hyra för den faktiska kostnaden på hyreslägenheten. Det finns undantag för påslag som kan adderas till hyran. Bara då anses hyran som skälig. Hyr du ut din hyresrätt med vinstsyfte kan din hyresgäst får hyran prövad i Hyresnämnden och du kan bli återbetalningsskyldig för den del som anses oskälig retroaktivt upp till 24 månader.

 

I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du själv måste tänka på när du sätter skälig hyra när du ska hyra ut din hyresrätt.

  1. Grundhyran styrs av vad du själv betalar för hyra för hyresrätten. Du kan låta kostnader för el, vatten och bredband ingå i hyran om den från början är en exkluderad kostnad. Hyran styrs därför av storlek, antal rum och skick på hyresrätten.
  2. Hyresnämnden godkänner påslag på hyran mellan 10 och 15 procent om du hyr ut möblerat. Men definitionen av att hyra ut möblerat är att hyresgästen inte behöver ta med någon egen möbel själv.
  3. Du kan göra påslag för en parkeringsplats eller om till exempel hushållsel ingå i grundhyran. Finns det andra bekvämligheter som är kopplade till lägenheten kan dessa också påföras hyran.
  4. Ta hjälp av Bostadsagenturen när du ska sätta en hyra för att skapa en trygghet för både dig som uthyrare och din hyresgäst.
 

Ta hjälp av Bostadsagenturem

Hos Bostadsagenturen får du hjälp med att sätta en skälig hyra som förhåller sig till det regelverk som finns för hyresrätter. Bostadsagenturen hittar rätt hyresnivåa genom att både ta hänsyn till storlek, antal rum, skick och läge, samt till vilken hyra liknande bostadsrätter i området har.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs mer...

Frågor och svar om beskattning av hyresintäkter på bostadsrätt

Fredrik Lundberg, uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på fem vanliga frågor om att hyra ut bostad.

Läs mer

Bra att veta vid kontraktsskrivning för uthyrning i andra hand

Fredrik Lundberg, uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på fem vanliga frågor om att hyra ut bostad.

Läs mer

5 vanliga frågor vid uthyrning av bostad

Fredrik Lundberg, uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på fem vanliga frågor om att hyra ut bostad.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!