fbpx

Skälig hyra för hyresrätten

Det skiljer sig att hyra ut en privatägd bostad och en hyresrätt.

Det gemensamma är att du som uthyrare alltid är ansvarig för att sätta en skälig hyra.

När du hyr ut din hyresrätt så sker det alltid i andra hand. Det innebär att du inte får hyra ut bostaden med vinst. Du får bara ta hyra för den faktiska kostnaden på hyreslägenheten. Det finns undantag för påslag som kan adderas till hyran. Bara då anses hyran som skälig. Hyr du ut din hyresrätt med vinstsyfte kan din hyresgäst får hyran prövad i Hyresnämnden och du kan bli återbetalningsskyldig för den del som anses oskälig retroaktivt upp till 24 månader.

 

I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du själv måste tänka på när du sätter skälig hyra när du ska hyra ut din hyresrätt.

  1. Grundhyran styrs av vad du själv betalar för hyra för hyresrätten. Du kan låta kostnader för el, vatten och bredband ingå i hyran om den från början är en exkluderad kostnad. Hyran styrs därför av storlek, antal rum och skick på hyresrätten.
  2. Hyresnämnden godkänner påslag på hyran mellan 10 och 15 procent om du hyr ut möblerat. Men definitionen av att hyra ut möblerat är att hyresgästen inte behöver ta med någon egen möbel själv.
  3. Du kan göra påslag för en parkeringsplats eller om till exempel hushållsel ingå i grundhyran. Finns det andra bekvämligheter som är kopplade till lägenheten kan dessa också påföras hyran.
  4. Ta hjälp av Bostadsagenturen när du ska sätta en hyra för att skapa en trygghet för både dig som uthyrare och din hyresgäst.
 

Ta hjälp av Bostadsagenturem

Hos Bostadsagenturen får du hjälp med att sätta en skälig hyra som förhåller sig till det regelverk som finns för hyresrätter. Bostadsagenturen hittar rätt hyresnivåa genom att både ta hänsyn till storlek, antal rum, skick och läge, samt till vilken hyra liknande bostadsrätter i området har.
Facebook

Läs mer...

Bostadsagenturen

Välkommen till Bostadsagenturen – där vi erbjuder expertis inom bostadsuthyrning och skräddarsydda lösningar för våra kunder. Med vårt engagerade team och vår proaktiva strategi strävar vi efter att göra bostadsuthyrningen enklare och tryggare för alla. Lita på oss för att hitta den perfekta hyresgästen för din bostad!

Läs mer

Snittpriser vid uthyrning i Stockholm 2023 & prognos för 2024

Utforska senaste årets snittpriser för bostadsuthyrning i Stockholm och få en försiktig prognos för 2024. Upptäck hur ekonomiska faktorer påverkar prissättningen och hur vi på Bostadsagenturen anpassar oss för att fortsätta erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Läs mer

Hyra ut istället för att sälja?

Att hyra ut istället för att sälja: En smart strategi för ekonomisk stabilitet. Överväg att hyra ut din bostad istället för att sälja när priserna sjunker. Fortsätt generera inkomster, avvakta en gynnsam marknadshöjning och dra nytta av den stabila hyresmarknaden.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!