fbpx

Rätt försäkring – hyra ut hyresrätt

När du hyr ut din hyresrätt i andra hand är det alltid du som är ytterst ansvarig för lägenheten och dess skick. När problem eller skador uppstår är rätt försäkring avgörande.

Med rätt försäkring får du en trygg och smidig uthyrning av din hyreslägenhet. Beroende på i vilket bolag du har hemförsäkring så kan du behöva uppgradera din hemförsäkring under uthyrningstiden. En hemförsäkring för en hyresrätt täcker de skador som uppstår i lägenheten. Men en hemförsäkring gäller bara om du hyr ut i privat syfte. Hemförsäkringen gäller för stöld och inbrott, brand och läckage.

Hyr du ut möblerat måste också dina inventarier vara försäkrade. Även om du hyr ut din hyreslägenhet är det du som är ansvarig, men för att din hemförsäkring ska gälla måste också din hyresgäst ha rätt hemförsäkring. Glöm inte bort att magasinera de saker i lägenheten du är rädd om.

 

Steg för steg – försäkra din hyresrätt vid uthyrning

 1. Så sköter du lägenheten-guide
  Se till att din hyresgäst är väl informerad om hur din lägenhet ska skötas om och om vad för regler som finns i hyresfastigheten. Finns det en balkong som måste skottas, hur funkar den öppna spisen och hur sköter fastigheten sin sopsortering? Det är smidigt och klokt att att upprätta en guide som hyresgästen kan ha till sin hjälp.
 2. Lista inventarier
  Hyr du ut möblerat måste du upprätta en inventarielista med allt som lämnas kvar i lägenheten, detsamma gäller förråd. Inventarielistan ska kvitteras av din hyresgäst.
 3. Magasinera det värdefulla
  Avlägsna allt som är värdefullt. Enklast är att magasinera allt under uthyrningstiden, men kom ihåg att om du hyr ut möblerat så ska lägenheten vara fullt utrustad. Bäst är att alltid tömma både lägenhet och förråd på alla personliga tillhörigheter om ingen annan överenskommelse är gjord.
 4. Försäkra rätt
  Kolla med ditt försäkringsbolag om det krävs tilläggsförsäkringar till din vanliga försäkring. Vissa bolag kan höja försäkringspremierna om du hyr ut i andra hand. Glöm inte bort att också alla inventarier ska vara försäkrade.
 5. Utrusta rätt
  Se till att lägenheten är utrustat med brandvarnare. En billig försäkringsåtgärd om olyckan skulle vara framme.
 6. Hyresgästens försäkring
  Det är du som är ansvarig för att den som hyr av dig i andra hand har en egen hemförsäkring med fullgott skydd mot skador och problem som orsakas av hyresgästen. Låt alltid försäkringshandlingarna bli en del av det hyresavtal du skriver med din hyresgäst.
Facebook

Läs mer...

Bopriser 2024

Fallande eller stigande bopriser i Stockholm 2024?

Efter ett utmanande år på bostadsmarknaden 2023 har många funderat över vad framtiden har att erbjuda. Vi delar med oss av vår syn på läget.

Läs mer
Hyra ut bostad istället för att sälja

Har du inte råd att bo kvar i din bostad? Låt oss hyra ut den istället för att sälja!

Det ekonomiska läget gör att allt fler inte har råd att bo kvar. Här träder vi in med svaret på detta knepiga dilemma.

Läs mer

Frågor och svar om beskattning av hyresintäkter på bostadsrätt

Pontus Larsson, Uthyrare på Bostadsagenturen vet vad du behöver tänka på när det är dags att deklarera hyresintäkter på en bostadsrätt.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!