fbpx

Hyra ut möblerat – Hyresrätt

Många som hyr ut sin hyresrätt hyr ut möblerat. Men hur påverkar det hyran? Och vad räknas som möblerat? Ta hjälp av vår guide för att göra rätt när du hyr ut din hyresrätt i andrahand på egen hand.

När man ska hyra ut sin hyresrätt är det viktigt att följa de riktlinjer och lagar som finns. När du hyr ut en hyresrätt har du inte rätt till fri hyressättning. För att du ska anses ta ut en skälig andrahandshyra av din hyresgäst får du bara ta ut den hyra som du själv betalar för hyreslägenheten samt dina extra kostnader för el, bredband eller till exempel en parkeringsplats. Men hyr du ut din hyresrätt möblerad så kan du göra ett påslag för hyran upp till 15 procent.

Anledningen till att du har laglig rätt att ta ut extra hyra är för det slitage som uppstår på dina möbler. Men du har också ett ansvar att lägenheten också anses som möblerad enligt hyreslagens riktlinjer. Det räcker inte med en säng, en soffa, ett köksbord. Din hyresgäst ska kunna flytta in utan att behöva ta med sig några egna möbler.

Är du kund hos Bostadsagenturen får du hjälp att sätta en skälig hyra för din hyresrätt. Din personliga hyreskonsulent hjälper dig också med hyresavtalet som ska vara juridiskt hållbart och godkänt av din hyresvärd eller Hyresnämnden om tvist uppstår.

 

Detta förväntas en möblerad hyreslägenhet innehålla:

 • Sängar i sovrummen, anpassade för vuxna.
 • Mattor
 • Soffa och TV
 • Matbord och stolar
 • Skrivbord eller liknande.
 • Husgeråd som bestick, porslin, kastruller och kaffebryggare.
 • Städsaker

Detta förväntas inte en möblerad hyreslägenhet innehålla:

 • Handdukar
 • Sängkläder
 • Dammsugare
 • Tvättmedel och diskmedel

Tänk på att ta bort personliga saker!
Har du inte kommit överens med hyresgästen om något annat så ska lägenheten vara rensad på personliga tillbehör som till exempel prydnadssaker, böcker, fotografier och toalettsaker. Även kläder, skor och väskor ska tas bort. Detta gäller även förvaringsutrymmen. Viktigt att tänka på är att du ska göra en inventarielista som din hyresgäst skriver under.

Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!