fbpx

Hyra ut hyresrätt vid utlandsflytt

Antalet svenskar som tar chansen att jobba eller studera en period utomlands ökar hela tiden. Men vad gäller vid uthyrning av hyresrätt?

Som kontraktsinnehavare av en hyresrätt har du alltid rätt att hyra ut din hyresrätt för studier på annan ort eller utomlands. Detsamma gäller om du får ett jobb utomlands. Hyresvärden eller Hyresnämnden brukar ge möjlighet att hyra ut ett år i taget. Ibland kan det krävas intyg från arbetsgivaren eller från din utbildning. Men det är mer du behöver tänka på om du ska hyra ut ditt hem och själv bo på annan ort. I vår guide nedan listar vi det viktigaste att tänka på om man ska hyra ut sin hyresrätt och bo eller studera utomlands eller på annan ort.

 

Så hjälper Bostadsagenturen dig

När du hyr ut din hyresrätt via Bostadsagenturen får du hjälp med att vara hyresvärd på distans. Vi blir dina ögon och öron på plats och finns alltid tillhands om något oväntat händer, till exempel om något går sönder i lägenheten eller om din hyresgäst stör dina grannar. Vi hjälper dig också att skriva avtal som skyddar din besittningsrätt och ser till hyra, driftkostnader är betalda i tid. Din personliga hyreskonsulent hjälper dig också att teckna rätt försäkring.

Tänk på det här när hyr ut din hyreslägenhet och flyttar utomlands

  • Då du hyr ut din hyresrätt i andra hand måste uthyrningen alltid vara godkänd av hyresvärden eller Hyresnämnden.
  • Hyresvärden betraktar alltid dig som förstahandshyresgäst och håller dig ansvarig för lägenheten och att hyran betalas i tid.
  • Se till att din hemförsäkring också omfattar din hyresgäst då du är ytterst ansvarig för lägenheten.
  • Kom ihåg att du och din hyresgäst måste ha ett tydligt avtal om hur lång hyresperioden är. Detta avtal ska också hyresvärden eller 
  • Om hyresgästen säger upp avtalet när du är bortrest kan Bostadsagenturen sköta processen med hyresvärden för att hitta en ny hyresgäst.
  • Se till att ha utsett någon som har fullmakt att företräda dig, det förenklar kommunikationen med hyresvärden och hyresgästen om något inträffar. Bostadsgenturen skriver alltid fullmakt när vi hyr ut bostäder.
  • Kom ihåg att förhandla i god tid om en förlängning av uthyrning. Kom också ihåg att avtala bort besittningsrätten om det är samma hyresgäst som ska hyra din lägenhet mer än två år.
Facebook

Läs mer...

Bostadsagenturen

Välkommen till Bostadsagenturen – där vi erbjuder expertis inom bostadsuthyrning och skräddarsydda lösningar för våra kunder. Med vårt engagerade team och vår proaktiva strategi strävar vi efter att göra bostadsuthyrningen enklare och tryggare för alla. Lita på oss för att hitta den perfekta hyresgästen för din bostad!

Läs mer

Snittpriser vid uthyrning i Stockholm 2023 & prognos för 2024

Utforska senaste årets snittpriser för bostadsuthyrning i Stockholm och få en försiktig prognos för 2024. Upptäck hur ekonomiska faktorer påverkar prissättningen och hur vi på Bostadsagenturen anpassar oss för att fortsätta erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Läs mer

Hyra ut istället för att sälja?

Att hyra ut istället för att sälja: En smart strategi för ekonomisk stabilitet. Överväg att hyra ut din bostad istället för att sälja när priserna sjunker. Fortsätt generera inkomster, avvakta en gynnsam marknadshöjning och dra nytta av den stabila hyresmarknaden.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!