fbpx

Hyra ut hyresrätt vid utlandsflytt

Antalet svenskar som tar chansen att jobba eller studera en period utomlands ökar hela tiden. Men vad gäller vid uthyrning av hyresrätt?

Som kontraktsinnehavare av en hyresrätt har du alltid rätt att hyra ut din hyresrätt för studier på annan ort eller utomlands. Detsamma gäller om du får ett jobb utomlands. Hyresvärden eller Hyresnämnden brukar ge möjlighet att hyra ut ett år i taget. Ibland kan det krävas intyg från arbetsgivaren eller från din utbildning. Men det är mer du behöver tänka på om du ska hyra ut ditt hem och själv bo på annan ort. I vår guide nedan listar vi det viktigaste att tänka på om man ska hyra ut sin hyresrätt och bo eller studera utomlands eller på annan ort.

 

Så hjälper Bostadsagenturen dig

När du hyr ut din hyresrätt via Bostadsagenturen får du hjälp med att vara hyresvärd på distans. Vi blir dina ögon och öron på plats och finns alltid tillhands om något oväntat händer, till exempel om något går sönder i lägenheten eller om din hyresgäst stör dina grannar. Vi hjälper dig också att skriva avtal som skyddar din besittningsrätt och ser till hyra, driftkostnader är betalda i tid. Din personliga hyreskonsulent hjälper dig också att teckna rätt försäkring.

Tänk på det här när hyr ut din hyreslägenhet och flyttar utomlands

  • Då du hyr ut din hyresrätt i andra hand måste uthyrningen alltid vara godkänd av hyresvärden eller Hyresnämnden.
  • Hyresvärden betraktar alltid dig som förstahandshyresgäst och håller dig ansvarig för lägenheten och att hyran betalas i tid.
  • Se till att din hemförsäkring också omfattar din hyresgäst då du är ytterst ansvarig för lägenheten.
  • Kom ihåg att du och din hyresgäst måste ha ett tydligt avtal om hur lång hyresperioden är. Detta avtal ska också hyresvärden eller 
  • Om hyresgästen säger upp avtalet när du är bortrest kan Bostadsagenturen sköta processen med hyresvärden för att hitta en ny hyresgäst.
  • Se till att ha utsett någon som har fullmakt att företräda dig, det förenklar kommunikationen med hyresvärden och hyresgästen om något inträffar. Bostadsgenturen skriver alltid fullmakt när vi hyr ut bostäder.
  • Kom ihåg att förhandla i god tid om en förlängning av uthyrning. Kom också ihåg att avtala bort besittningsrätten om det är samma hyresgäst som ska hyra din lägenhet mer än två år.
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!