GUIDE

Hyra ut hyresrätt vid utlandsflytt
Hyra ut hyresrätten vid utlandsjobb eller studier

Antalet svenskar som tar chansen att jobba eller studera en period utomlands ökar hela tiden. Men vad gäller vid uthyrning av hyresrätten?

Som kontraktsinnehavare av en hyresrätt har du alltid rätt att hyra ut din hyresrätt för studier på annan ort eller utomlands. Detsamma gäller om du får ett jobb utomlands. Hyresvärden eller Hyresnämnden brukar ge möjlighet att hyra ut ett år i taget. Ibland kan det krävas intyg från arbetsgivaren eller från din utbildning. Men det är mer du behöver tänka på om du ska hyra ut ditt hem och själv bo på annan ort. I vår guide nedan listar vi det viktigaste att tänka på om man ska hyra ut sin hyresrätt och bo eller studera utomlands eller på annan ort.

Så hjälper Bostadsagenturen dig

När du hyr ut din hyresrätt via Bostadsagenturen får du hjälp med att vara hyresvärd på distans. Vi blir dina ögon och öron på plats och finns alltid tillhands om något oväntat händer, till exempel om något går sönder i lägenheten eller om din hyresgäst stör dina grannar. Vi hjälper dig också att skriva avtal som skyddar din besittningsrätt och ser till hyra, driftkostnader är betalda i tid. Är du inte observant kan besittningsrätten, det vill säga ditt hyreskontrakt, tillfalla din hyresgäst efter två års uthyrning. Din personliga hyreskonsulent hjälper dig också att teckna rätt försäkring.

Tänk på det här när hyr ut din hyreslägenhet och flyttar utomlands

  • Då du hyr ut en din hyresrätt i andrahand måste uthyrningen alltid vara godkänd av hyresvärden eller Hyresnämnden.
  • Hyresvärden betraktar alltid dig som förstahandshyresgäst och håller dig ansvarig för lägenheten och att hyran betalas i tid.
  • Se till att din hemförsäkring också omfattar din hyresgäst då du är ytterst ansvarig för lägenheten.
  • Kom ihåg att du och din hyresgäst måste ha ett tydligt avtal om hur lång hyresperioden är. Detta avtal ska också hyresvärden eller Hyresnämnden ha godkänt. Vill inte din hyresgäst hyra lägenheten under hela din utlandsvistelse kommer det ställa till problem för dig när du ska hitta en ny hyresgäst som ska bli godkänd samtidigt som du bor utomlands.
  • Se till att ha utsett någon som har fullmakt att företräda dig, det förenklar kommunikationen med hyresvärden och hyresgästen om något inträffar.
  • Kom ihåg att förhandla i god tid om en förlängning av uthyrning. Kom också ihåg att avtala bort besittningsrätten om det är samma hyresgäst som ska hyra din lägenhet mer än två år.

Vill du att vi hyr ut ditt hus?

Skicka in en förfrågan till oss!

Vill du veta mer om hur vår tjänst fungerar? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Vill du bli uppringd istället? Klicka här.