fbpx

Skatt på uthyrning av hyresrätt

När du hyr ut en hyresrätt gäller inte fri hyressättning.

Men beskattningen av en hyresintäkt beräknas på ett liknande sätt. Den hyra du sätter för din hyresgäst bestäms av den hyra du betalar till din hyresvärd, om du hyr ut möblerat och dina kostnader för el, bredband eller en parkeringsplats. Uppstår det ett överskott, det vill säga en kapitalintäkt från hyran, ska den redovisas i din deklaration.

Som kund hos Bostadsagenturen får du alltid hjälp av din personliga hyreskonsulent att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt för kapitalintäkten för din uthyrning. Nedan guidar vi till vad som gäller enligt Skatteverket.

 

Fem skatteregler när man hyr ut en hyresrätt

 • Skatt på kapitalintäkt ska bara betalas om den överstiger 40 000 kronor på ett år.
 • I dag är Skatteverkets schablonavdrag för uthyrning max 40 000 kronor på ett år. Schablonavdraget är tänkt att täcka dina ökade kostnader för att hyra ut.
 • Du har har rätt att göra avdrag för den hyra du betalar till din hyresvärd
 • Avdragen innebär att du inte har rätt att göra andra avdrag för uthyrningen.
 • Är avdragen högre än hyresintäkten ska du inte betala någon skatt. Du får inte göra avdrag i deklarationen för det underskott som uppstår.

Så beräknar du hyresintäkten för en hyresrätt

 1. Ditt schablonavdrag beräknas på hur stor del av hyresrätten du hyr ut.
 2. Redovisa därefter hur många dagar av året du hyrt ut hyresrätten. Även hyrestiden styr om du får fullt schablonavdrag eller ej.
 3. Hyresintäkten som ska beskattas räknar du ut genom att lägga ihop din hyresavgift, dina driftkostnader, om du hyr ut möblerat och sedan göra schablonavdraget.

Räkneexempel på hyresrätt i Stockholms innerstad

Så här kan du själv räkna fram kapitalintäkten när du hyr ut din hyresrätt. I vårt exempel har du hyrt ut hela din hyresrätt i ett helt år möblerad.


 1. Hyran för din hyresrätt är 192 000 kronor på ett år.
 2. Driftkostnader och att du hyr ut möblerat gör att du hyr ut för 256 800 kronor.
 3. Det innebär att din totala hyresintäkt är 256 800 kronor.
 4. Dra därefter av schablonavdraget på 40 000 kronor.
 5. Dra sedan av din hyra på 192 000 kronor.
 6. Den kapitalintäkt som ska beskattas med 30 procent blir då 24 800 kronor.
 7. Din slutliga skatt 7 440 kronor.
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!