fbpx

Skatt på uthyrning av hyresrätt

När du hyr ut en hyresrätt gäller inte fri hyressättning.

Men beskattningen av en hyresintäkt beräknas på ett liknande sätt. Den hyra du sätter för din hyresgäst bestäms av den hyra du betalar till din hyresvärd, om du hyr ut möblerat och dina kostnader för el, bredband eller en parkeringsplats. Uppstår det ett överskott, det vill säga en kapitalintäkt från hyran, ska den redovisas i din deklaration.

Som kund hos Bostadsagenturen får du alltid hjälp av din personliga hyreskonsulent att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt för kapitalintäkten för din uthyrning. Nedan guidar vi till vad som gäller enligt Skatteverket.

 

Fem skatteregler när man hyr ut en hyresrätt

 • Skatt på kapitalintäkt ska bara betalas om den överstiger 40 000 kronor på ett år.
 • I dag är Skatteverkets schablonavdrag för uthyrning max 40 000 kronor på ett år. Schablonavdraget är tänkt att täcka dina ökade kostnader för att hyra ut.
 • Du har har rätt att göra avdrag för den hyra du betalar till din hyresvärd
 • Avdragen innebär att du inte har rätt att göra andra avdrag för uthyrningen.
 • Är avdragen högre än hyresintäkten ska du inte betala någon skatt. Du får inte göra avdrag i deklarationen för det underskott som uppstår.

Så beräknar du hyresintäkten för en hyresrätt

 1. Ditt schablonavdrag beräknas på hur stor del av hyresrätten du hyr ut.
 2. Redovisa därefter hur många dagar av året du hyrt ut hyresrätten. Även hyrestiden styr om du får fullt schablonavdrag eller ej.
 3. Hyresintäkten som ska beskattas räknar du ut genom att lägga ihop din hyresavgift, dina driftkostnader, om du hyr ut möblerat och sedan göra schablonavdraget.

Räkneexempel på hyresrätt i Stockholms innerstad

Så här kan du själv räkna fram kapitalintäkten när du hyr ut din hyresrätt. I vårt exempel har du hyrt ut hela din hyresrätt i ett helt år möblerad.


 1. Hyran för din hyresrätt är 192 000 kronor på ett år.
 2. Driftkostnader och att du hyr ut möblerat gör att du hyr ut för 256 800 kronor.
 3. Det innebär att din totala hyresintäkt är 256 800 kronor.
 4. Dra därefter av schablonavdraget på 40 000 kronor.
 5. Dra sedan av din hyra på 192 000 kronor.
 6. Den kapitalintäkt som ska beskattas med 30 procent blir då 24 800 kronor.
 7. Din slutliga skatt 7 440 kronor.
Facebook

Läs mer...

Bostadsagenturen

Välkommen till Bostadsagenturen – där vi erbjuder expertis inom bostadsuthyrning och skräddarsydda lösningar för våra kunder. Med vårt engagerade team och vår proaktiva strategi strävar vi efter att göra bostadsuthyrningen enklare och tryggare för alla. Lita på oss för att hitta den perfekta hyresgästen för din bostad!

Läs mer

Snittpriser vid uthyrning i Stockholm 2023 & prognos för 2024

Utforska senaste årets snittpriser för bostadsuthyrning i Stockholm och få en försiktig prognos för 2024. Upptäck hur ekonomiska faktorer påverkar prissättningen och hur vi på Bostadsagenturen anpassar oss för att fortsätta erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Läs mer

Hyra ut istället för att sälja?

Att hyra ut istället för att sälja: En smart strategi för ekonomisk stabilitet. Överväg att hyra ut din bostad istället för att sälja när priserna sjunker. Fortsätt generera inkomster, avvakta en gynnsam marknadshöjning och dra nytta av den stabila hyresmarknaden.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!