fbpx

Hyra ut bostadsrätt i andra hand

5 viktiga saker att tänka på!

Att hyra ut sin bostadsrätt är enklare än att hyra ut en hyresrätt, framför allt när det gäller villkor och hyressättning. Här är fem saker du måste känna till innan du hyr ut din bostadsrätt.

1. Kontakta bostadsrättsföreningen om uthyrning av din bostadsrätt

En bostadsrättsförening bestämmer om du får hyra ut din lägenhet i andra hand. Men till skillnad mot hyresrätt räcker det med att ha beaktansvärda skäl som bostadsrättslagen säger. Det innebär att du kan hyra ut till exempel till närstående person, i väntan på pensionering eller på grund av att bostaden är svårsåld.

Bostadsrättsföreningens har ett intresse i att så många bostäder som möjligt bebos av innehavarna. Ta därför kontakt i god tid med din bostadsrättsförening för att få en så smidig process som möjligt. Godkänns inte andrahandsuthyrningen kan du pröva uthyrningen i Hyresnämnden.

2. Pris när man ska hyra ut sin bostadsrätt

För bostadsrätter gäller fri hyressättning. Hyr du ut möblerat kan du ta ut extra hyra för slitage. Hyran bör vara skälig och motsvara objektets skick och motsvarande hyressättning på marknaden.

Bostadsrättsföreningen har också rätt att ta ut en extra avgift om det står i stadgarna. All hyresintäkt över 40 000 kronor på ett år ska deklareras som inkomst av kapital och därför beskattas.

3. Vem ska jag hyra ut min bostadsrätt till?

Hyr du ut din bostad i Stockholm eller Stockholms innerstad kommer du inte att ha ett problem med att hitta en hyresgäst. Men att hitta rätt hyresgäst handlar inte bara om att göra kreditkontroller, den som hyr måste också godkännas av din bostadsrättsförening.

Därför är det viktigt att du kan uppvisa goda referenser för din hyresgäst. Är din bostad i stället en ägarlägenhet bestämmer du själv vem som ska hyra.

4. Kontrakt vid uthyrning av bostadsrätt

Att ha ett juridiskt hållbart avtal är viktigt både för dig, bostadsrättsföreningen och din hyresgäst. En god investering är att ta hjälp av en kunnig jurist. Avtalet ska reglera allt som har med uthyrningen att göra, från hyresinbetalningar till skötsel.

Hyr du ut möblerat ska du göra en inventarieförteckning. Du måste också dokumentera skador som finns i lägenheten innan uthyrning. Bra att veta är att i en lägenhet ansvarar den som hyr för skötsel av parkettgolv och köksbänkar.

5. Försäkring vid uthyrning av bostadsrätt i andra hand

Din hemförsäkring gäller för dig som person. Hyr du ut din bostadsrätt i andra hand måste din hyresgäst därför teckna en egen försäkring. Ta för säkerhets skull kontakt med ditt försäkringsbolag för att få svar på alla dina frågor.

ALLTID RÄTT HYRESGÄST

I dag finns det ingen lag som reglerar hur länge du får hyra ut din bostadsrätt. Det vanliga är att en bostadsförening beviljar uthyrning ett år i taget. Ta därför kontakt med din bostadsrättsförening för att veta vad som gäller.

HAR HYRESGÄSTEN BESITTNINGSSKYDD ELLER BESITTNINGSRÄTT?

Nej, hyresgästen har inte besittningsskydd enligt privatuthyrningslagen som träder i kraft när man som privatperson hyr ut en bostad man äger. Läs mer på Sveriges Domstolar.

Så hyr Bostadsagenturen ut din bostadsrätt

Att kunna hyra ut sin bostadsrätt kan lösa många problem. Du har frihet att testa ett annat boende eller vänta med en försäljning. Men att på egen hand skapa en trygg och smidig uthyrning kan bli komplicerat. I den här guiden berättar vi hur Bostadsagenturenshjälper dig hela vägen före, under och efter uthyrningen.

Hyra och avgifter alltid i tid
Att få in hyran i tid på ditt konto är avgörande. Vi garanterar den avtalade hyran finns på ditt konto på utsatt tid oavsett om den som hyr har betalat oss i tid. Förutom hyran betalar hyresgästen en månatlig avgift till oss på 1 500 kronor. En avgift som vi tar ut av hyresgästen för att alltid kunna hjälpa till med felanmälningar och agera kontaktperson, samt att hyresgästen får en bostadsgaranti inom Stockholm från oss. För dig som uthyrare finns inga kostnader.

Alltid trygg hyresgäst
Efterfrågan på bostäder att hyra i andrahand i Stockholm och Uppsala är hög. Alla sökande är så klart inte lämpliga som hyresgäster för just din bostadsrätt. Bostadsagenturen gör därför en noggrann kontroll av den som ska bo i ditt hem. När vi valt ut rätt hyresgäst träffas vi för en intervju.

Skulle den som hyr behöva säga upp avtalet innan avtalstidens slut tar vi fram en ny hyresgäst enligt samma principer. All din kontakt med oss sker genom din personliga kontaktperson.

Smidig hantering av avtal
Vid uthyrning av bostadsrätt är det viktigt att få bostadsrättsföreningen med på uthyrningen. En av de viktigaste delarna för att det ska ske är därför att upprätta hållbara juridiska avtal som reglerar din, bostadsrättsföreningen och hyresgästens ansvar. Bostadsagenturens avtal kräver också att hyresgästen tecknar en försäkring. Att försäkringen är tecknad följs upp av oss innan inflytt.

Vi är dina ögon på plats – när du är någon annanstans
Det är inte lätt att vara hyresvärd på distans. Därför blir vi dina ögon på plats när du flyttat utomlands för att jobba eller studera, eller är på annan ort för att pröva på att vara sambo. För att du ska känna dig extra trygg gör vi en besiktning både innan inflyttning och när utflyttning skett.

Enligt våra avtal kan vi också titta till bostaden en gång i månaden om behov finns eller om klagomål sker. Vi agerar också fastighetsskötare vid felanmälan. Om något större skada sker i bostadsrätten som måste åtgärdas tar vi hjälp av hantverkare.

Bostadsagenturen omnämns i:

Låt oss hyra ut din bostad!

Vill du veta mer om hur vår tjänst fungerar? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Vill du bli uppringd istället? Klicka här.