fbpx

Skatt på bostadsrättsuthyrning

När du hyr ut en bostad som du äger, till exempel en bostadsrätt, gäller fri hyressättning.

Hyr du ut din bostadsrätt i ett attraktivt område i Stockholms innerstad kommer hyran troligtvis bli högre än dina utgifter för bostadsrätten. Det innebär att det kommer uppstå en kapitalintäkt från hyran. Det är kapitalvinsten man måste redovisa i sin deklaration när man hyr ut en privatägd bostad.

Som kund hos Bostadsagenturen får du alltid hjälp av din personliga hyreskonsulent att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt för din hyresintäkt. Nedan guidar vi till vad som gäller enligt Skatteverket.

 

Fem skatteregler när man hyr ut en bostadsrätt

 • Skatt på kapitalintäkt ska bara betalas om den överstiger 40 000 kronor på ett år.
 • I dag är Skatteverkets schablonavdrag för uthyrning max 40 000 kronor på ett år. Schablonavdraget är tänkt att täcka dina ökade kostnader för att hyra ut, till exempel nödvändiga inköp eller ökade lånekostnader.
 • Du har ska göra avdrag för din månadsavgift och för de driftkostnader som inte ingår i månadsavgiften, till exempel el, bredband eller parkeringsplats.
 • Avdragen innebär att du inte har rätt att göra andra avdrag för uthyrningen.
 • Är avdragen högre än hyresintäkten ska du inte betala någon skatt. Du får inte göra avdrag i deklarationen för det underskott som uppstår.

Så beräknar du hyresintäkten för en bostadsrätt

 1. Dina avdrag beräknas på hur stor del av bostadsrätten du äger. Är ni fler ägare är det möjligt att dela på schablonavdraget.
 2. Redovisa därefter hur många dagar av året du hyrt ut bostadsrätten. Även hyrestiden styr om du får fullt schablonavdrag eller ej.
 3. Hyresintäkten som ska beskattas räknar du ut genom att lägga ihop din månadsavgift, övriga utgifter för bostadsrätten och sedan göra avdragen du har rätt till.

Räkneexempel på bostadsrätt i Stockholms innerstad

Så här kan du själv räkna fram kapitalintäkten när du hyr ut din bostadsrätt. I vårt exempel äger du bostadsrätten själv och har hyrt ut under ett helt år.

 

 1. Hyran för din bostadsrätt är 180 000 kronor på ett år. Det är en hyra som satts med anledning av bostadsrättens efterfrågan på hyresmarknaden och bostadsrättens läge, storlek och skick.
 2. Dina egna kostnader för bostadsrätten uppgår till 60 000 kronor inklusive månadsavgift och driftkostnader för el, bredband och parkeringsplats.
 3. Det innebär att din kapitalintäkt är 180 000 kronor.
 4. Börja med att dra av 60 000 kronor för dina utgifter för dina egna kostnader. Nu återstår 120 000 kronor i kapital intäkt.
 5. Dra därefter av schablonavdraget på 40 000 kronor.
 6. Nu återstår en kapitalintäkt på 80 000 kronor som ska beskattas med 30 procent.
 7. Din slutliga skatt blir 24 000 kronor.
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!