fbpx

Rätt försäkring – hyra ut bostadsrätt

För att får en trygg och smidig uthyrning måste ditt hem vara försäkrat på rätt sätt - när problem eller skada uppstår i bostadsrätten är det rätt tecknad försäkring som kommer hjälpa både dig och din hyresgäst.

När du hyr ut din bostadsrätt i andra hand är det fortsatt du som är ytterst ansvarig för bostaden, till exempel om det uppstår en vattenskada som påverkar andra lägenheter i fastigheten. Det är därför ett måste att du har en försäkring som också gäller vid andrahandsuthyrning. Hyr du ut möblerat måste du också försäkra dina inventarier. Du har alltid rätt att ta ut mer i hyra om du hyr ut möblerat, men det är alltid en god idé att flytta undan det i bostadsrätten du är rädd om.

I vår guide listar vi det du ska tänka på när du ska hyra ut din bostadsrätt i andra hand. Kom ihåg att alltid ta kontakt med ditt försäkringsbolag om du ska göra en andrahandsuthyrning. då villkoren varierar från bolag till bolag.

 

Steg för steg – försäkra din bostadsrätt när du hyr ut

 1. Så sköter du lägenheten-guide
  Alla hem är unika så se till att din hyresgäst är väl informerad om hur din lägenhet ska skötas om. Måste balkongen skottas på vintern, ingår trappstädning eller ej, tål trägolvet bara såpa och hur gör man upp eld i kakelugnen utan att det ryker in? Enklast är att upprätta en guide som hyresgästen enkelt kan följa.

 2. Lista allt
  Hyr du ut möblerat ska du upprätta en inventarielista med allt som lämnas kvar i lägenheten, detsamma gäller förråd. Inventarielistan ska kvitteras av din hyresgäst.

 3. Ta bort det värdefulla
  Hyr du ut möblerat så ska du ta bort allt från lägenheten som är värdefullt. Detsamma gäller för det som är dyrbart. Enklast är att magasinera allt under uthyrningstiden. Hyr du ut möblerat ska lägenheten vara fullt utrustad. Hyresgästen kan också kräva att lägenheten töms på alla personliga tillhörigheter om inte annan överenskommelse är gjord.

 4. Försäkra rätt
  Hyr du ut möblerat ska du se till att värdet på alla inventarier blir rätt försäkrade. Kolla också med ditt försäkringsbolag om det krävs tilläggsförsäkringar till din vanliga försäkring. Vissa bolag kan höja försäkringspremierna om du hyr ut i andra hand.

 5. Utrusta rätt
  Se till att lägenheten är utrustat med brandvarnare. En billig försäkringsåtgärd om olyckan skulle vara framme.

 6. Hyresgästens försäkring
  Du är ansvarig för att din hyresgäst har en egen försäkring så att det finns fullgott skydd mot skador och problem som orsakas av hyresgästen. Klokt är att låta försäkringshandlingarna bli en del av det hyresavtal du skriver med din hyresgäst
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!