fbpx

Nu hyr vi ut i stället för att sälja

För alla hus- och bostadsrättsägare har 2022 varit ett år då man fått se värdet på sin bostad sjunka, och 2023 ser ut att följa samma negativa prisutveckling. För många blir nu räddningsplankan att hyra ut i andra hand och tålmodigt vänta in en prisökning.

Efter år av värdeökning på hus- och bostadsrätter blev 2022 året då det vände, priserna började sjunka. Under slutet av året planade värdesänkningen ut lite men många som var på väg att sälja drog i handbromsen. När värdet sjunker bara några procent på hus och bostadsrätter i Stockholm så handlar det om hundratusentals kronor i värdeminskning.

Det är framför allt den skenande inflationen och hur den påverkat utlåningsräntorna som påverkat värdet på bostäder negativt.

För de som köpt sin bostad när priset var ovanligt högt under 2021 är det idag svårt att sälja utan att göra en rejäl förlust. Därför vill man hitta en lösning så att man inte gör förlust på sin bostadsaffär.

Fredrik Lundberg, Uthyrare

Fredrik Lundberg, som jobbar som uthyrare på Bostadsagenturen, har sett en ny trend bland Bostadsagenturens kunder som vill hyra ut sitt hus och sin bostadsrätt.

– Det har blivit mycket vanligare att man hyr ut i stället för att sälja. Vissa kunder har redan köpt en ny bostad och behöver sälja till ett visst pris. Med en ny bostad inköpt och de höjda boräntorna blir det svårt att vänta in att priset återhämtar sig på den gamala bostaden, det blir helt enkelt för dyrt att ha två bostäder samtidigt.

Därför ser vi nu allt fler kunder som söker sig till oss för att få hjälp att hyra ut sin gamla bostad och på så sätt klara ekonomin och kunna vänta in att priserna återhämtar sig och därefter sälja.

Det finns också kunder till Bostadsagenturen som köpt en bostadsrätt som de ska flytta ni i om något år, men när räntorna stiger blir det för kostsamt. Då är alternativet att sälja sin nuvarande bostad eller den som man planerat att flytta in i så småningom. Även för denna kundgrupp blir uthyrning ett bra alternativ.

Som hus- och bostadsrättsägare har du rätt enligt lagen att hyra ut en lägenhet som du inte kan sälja, detsamma gäller för en lägenhet som du planerar att flytta till i framtiden.

Facebook

Läs mer...

Bopriser 2024

Fallande eller stigande bopriser i Stockholm 2024?

Efter ett utmanande år på bostadsmarknaden 2023 har många funderat över vad framtiden har att erbjuda. Vi delar med oss av vår syn på läget.

Läs mer
Hyra ut bostad istället för att sälja

Har du inte råd att bo kvar i din bostad? Låt oss hyra ut den istället för att sälja!

Det ekonomiska läget gör att allt fler inte har råd att bo kvar. Här träder vi in med svaret på detta knepiga dilemma.

Läs mer

Frågor och svar om beskattning av hyresintäkter på bostadsrätt

Pontus Larsson, Uthyrare på Bostadsagenturen vet vad du behöver tänka på när det är dags att deklarera hyresintäkter på en bostadsrätt.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!