fbpx

Hyra ut hus i andra hand

6 viktiga saker att tänka på!

Besiktning, skötsel och sophantering. När du hyr ut ditt hus i andra hand finns det mycket att tänka på. Här listar vi sex viktiga saker för att ge dig en bra start på din andrahandsuthyrning.

1. Sätt en rimlig hyra när du ska hyra ut ditt hus

Fri hyressättning gäller när du hyr ut ditt hus. En bra tumregel är att hyran bör vara skälig, samt motsvara objektets skick och hyressättning på andra hus på hyresmarknaden.

All hyresintäkt över 40 000 kronor på ett år ska deklareras som inkomst av kapital och därför beskattas.

2. Hitta rätt hyresgäst till ditt hus

Att hitta rätt hyresgäst handlar inte bara om att ta referenser och göra kreditkontroller, det handlar också om att att du ska kunna känna dig trygg med att personen kan sköta om ditt hus och tomt.

Det är viktigt att ha en gemensam bild av vilket ansvar som landar hos dig som hyresvärd.

3. Se till att huset är försäkrat vid uthyrning

Olyckan kan vara framme. När du hyr ut ditt hus en längre period är det viktigt att din hyresgäst tecknar rätt försäkring, och i rätt omfattning.

Hyr du ut med inventarier måste också dessa vara försäkrade. Ett gott råd är att magasinera inventarier du är extra rädd om.

4. Skriv hållbara avtal vid uthyrning av hus

Innan inflyttning behöver du upprätta ett hyreskontrakt. Avtalet måste vara juridiskt hållbart och skydda både dig och din hyresgäst om tvist uppstår eller något händer med huset.

Det är alltid ditt ansvar att upprätta kontrakt och avtal och hyr du ut med inventarier ska en detaljerad inventarielista adderas till avtalet, ända ner till vattenslangen i trädgården.

5. Glöm inte besiktningen när du hyr ut ditt hus

Det faller på ditt ansvar att bevisa att en skada uppstått under hyrestiden. Det är därför extra viktigt att det gjorts en besiktning med protokoll innan din hyresgäst flyttar in.

Ett bra tips är att dokumentera alla kända skador med bilder för att lättare kunna bevisa att skadan uppstått efter besiktningen. Ju mer detaljerad besiktningen är, desto lättare blir det att lösa en tvist.

6. Hur fungerar huset?

För att få en smidig uthyrning är det klokt att upprätta en hur-funkar-huset-lista. Skriv en lista med punkter som till exempel; var finns huvudsäkringarna, hur funkar bergvärmen, vad ska vattnas i rabatterna och när ska hängrännorna rensas?

VAD SÄGER PRIVATUTHYRNINGSLAGEN?

Lagen berättar bland annat att det inte finns någon gräns för hur länge du kan hyra ut ditt hus. Lagen ger dig också rätt till besittningsskydd då en bostad man äger och hyr ut för bostadsändamål aldrig blir ett fall för besittningsrätt.

…OCH VAD SÄGER HYRESLAGEN?

Hyreslagen definierar hur hyresavtalen ska efterföljas när ett hus hyrs ut mot ekonomisk ersättning. Hyreslagen tydliggör bland annat vem som är ansvarig för ett fel som upptäcks i en besiktning, regler för in- och utflytt, underhåll eller när ett avtal bryts eller kan sägas upp. Hyreslagen verkar för både hyresvärd och hyresgäst.

Guide: Så hyr Bostadsagenturen ut ditt hus

Att hyra ut sitt hem är en stor sak. Därför vill vi att du ska känna dig helt trygg, oavsett om det gäller inbetalning av hyra eller när något går sönder i huset. I den här guiden kommer vi att berätta om hur Bostadsagenturen fungerar i praktiken när du hyr ut ditt hus.

Hyresgaranti och högsta service
Den avtalade hyran finns alltid på ditt konto på utsatt tid oavsett om den som hyr har betalat oss i tid. Förutom hyran betalar hyresgästen en månatlig avgift till oss på 1 500 kronor.

I avgiften ingår förmedlingen av bostaden, vår service som personlig kontaktperson och fastighetsskötare, samt att hyresgästen får en hyresgaranti som garanterar bostad i Stockholm om kontraktet blir uppsagt. För dig som uthyrare finns inga kostnader.

Alltid trygg hyresgäst

I Stockholm och Uppsala finns det många som vill hyra hus. För att vi ska hitta rätt hyresgäst till ditt hem skapar vi först en korrekt bild av ditt hus tillsammans med dig. Vi tar bilder och gör en attraktiv beskrivning av hus och läge. Därefter marknadsför vi ditt hus i våra kanaler där vi vet att det finns hyresgäster som letar efter hus, till exempel på vår Facebook-sida.

Förutom att göra en bakgrundskoll med bland annat kreditbedömning gör vi en intervju med den som vill hyra. Detta sker när vi visar huset. Skulle den som hyr behöva säga upp avtalet innan avtalstidens slut tar vi fram en ny hyresgäst enligt samma principer. All kontakt med oss sker genom din personliga kontaktperson.

 

Smidig hantering av avtal

Vid uthyrning av hus medföljer också avtal för sophämtning, el, vatten, trädgårdsskötsel eller bredband. En del av dessa är fasta och går inte att flytta över till hyresgästen. Kostnaderna för fasta avtal som ligger kvar på dig som uthyrare vidarefaktureras till den som hyr och vi ser till att pengarna finns på ditt konto inom fem arbetsdagar efter att du skickat fakturan till oss. Våra avtal kräver också att din hyresgäst är rätt försäkrad.

Vi är dina ögon på plats – när du är någon annanstans

Vi brukar säga att vi är dina ögon på plats när du hyr ut ditt hem för att jobba, studera eller prova på att vara sambo på annan ort. För att undvika problem gör vi en besiktning innan inflyttning och även när utflyttning skett. Våra avtal tillåter oss också att kolla till huset en gång i månaden. Vid felanmälen fungerar Bostadsagenturen som en fastighetsskötare. Behövs något större åtgärdas i huset tar vi hjälp av hantverkare.

Bostadsagenturen omnämns i:

Vill du att vi hyr ut ditt hus?
Skicka in en förfrågan till oss!

Vill du veta mer om hur vår tjänst fungerar? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom kort. Vill du bli uppringd istället? Klicka här.