fbpx

Rätt försäkring – hyra ut hus

En avgörande del för att skapa en trygg uthyrningstid är att ditt hem är försäkrat på rätt sätt. Om skada uppstår är det viktigt att både du själv och din hyresgäst är försäkrade.

Äger du ett hus behöver du aldrig be någon om lov för att hyra ut. Du bestämmer själv till vem du hyr ut och hur länge. Men att hyra ut ett hus är också förenat med ett större ansvar än en lägenhet. Ett hus har tomt och trädgård, ofta garage och övriga hus och ibland pool. Ett hus har också betydligt mer inventarier och du är själv ansvarig för konstruktion och funktion av el, vatten och värme. Så när du ska hyra ut ett hus måste din hyresgäst inte bara ha goda referenser och ekonomi att hyra ditt hus, hyresgästen måste också kunna ta hand om ditt hus.

I vår guide har vi listat det du måste tänka på när du ska försäkra huset du ska hyra ut. Ta alltid kontakt med ditt försäkringsbolag när du ska göra en uthyrning då villkoren varierar från bolag till bolag.

Steg för steg – försäkra ditt hus vid uthyrning

 1. Så sköter du huset-guide
  Det är viktigt att din hyresgäst har all information om hur ditt hus fungera, i alla årstider. Upprätta en guide som berättar om när hängrännor ska rensas, element luftas, hur gräsklipparen servas och vilka dagar det är sophämtning.

 2. Lista allt
  Det år svårt att hyra ut ett helt tomt hus, det finns alltid inventarier som lämnas över som behövs för att ta hand om huset. Upprätta därför en inventarielista som din hyresgäst kvitterar. Var noggrann med att allt du lämnar kvar i huset noteras på listan.

 3. Magasinera det värdefulla
  Allt som är värdefullt behöver inte vara dyrbart. Det du är rädd om ska du inte lämna kvar i huset. Välj i stället att magasinera detta. Hyr du ut möblerat ska måste du se till att huset är fullt utrustat.

 4. Utrusta ditt hem
  Se till att huset är utrustat med brandvarnare i alla delar av huset. Detta är en billig försäkringsåtgärd om olyckan skulle vara framme.

 5. Försäkra rätt
  Se till att värdet på alla inventarier blir försäkrade. Kolla också med ditt försäkringsbolag om det krävs tilläggsförsäkringar till din vanliga försäkring. Hos vissa bolag kan försäkringspremierna bli dyrare om du hyr ut.

 6. Hyresgästens försäkring
  Din hyresgäst måste också vara försäkrad så att det finns ett skydd mot skador och problem som orsakas av hyresgästen. Se till att försäkringshandlingarna blir en del av det hyresavtal du skriver med din hyresgäst.
Facebook

Läs mer...

Bostadsagenturen

Välkommen till Bostadsagenturen – där vi erbjuder expertis inom bostadsuthyrning och skräddarsydda lösningar för våra kunder. Med vårt engagerade team och vår proaktiva strategi strävar vi efter att göra bostadsuthyrningen enklare och tryggare för alla. Lita på oss för att hitta den perfekta hyresgästen för din bostad!

Läs mer

Snittpriser vid uthyrning i Stockholm 2023 & prognos för 2024

Utforska senaste årets snittpriser för bostadsuthyrning i Stockholm och få en försiktig prognos för 2024. Upptäck hur ekonomiska faktorer påverkar prissättningen och hur vi på Bostadsagenturen anpassar oss för att fortsätta erbjuda konkurrenskraftiga priser.

Läs mer

Hyra ut istället för att sälja?

Att hyra ut istället för att sälja: En smart strategi för ekonomisk stabilitet. Överväg att hyra ut din bostad istället för att sälja när priserna sjunker. Fortsätt generera inkomster, avvakta en gynnsam marknadshöjning och dra nytta av den stabila hyresmarknaden.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!