fbpx

Skatt på villauthyrning

När du hyr ut din privatägda bostad, som till exempel att hyra ut en villa, så gäller fri hyressättning.

Hyr du ut din villa, speciellt i någon av Stockholms villaförorter, så är det troligt att hyran blir högre än dina utgifter för villan. Men så länge man följer riktlinjerna för hyressättning är det inget problem. Även en hög hyra kan vara skälig då hyressättningen också tar hänsyn till villans storlek, läge och skick. Däremot måste man alltid ha koll på vilken del av hyran som ska beskattas i deklarationen. Det vill säga den del av hyran som blir en kapitalintäkt.

Som kund hos Bostadsagenturen får du alltid hjälp av din personliga hyreskonsulent att räkna ut hur mycket du ska betala i skatt. Nedan guidar vi till vad som gäller enligt Skatteverket.

 

Tre skatteregler när man hyr ut en villa

 • Du behöver bara betala skatt om din kapitalintäkt på hyran är högre än 40 000 kronor på ett år.
 • Schablonavdraget är max 40 000 kronor på ett år. Schablonavdraget är tänkt att täcka dina ökade kostnader för att hyra ut, till exempel nödvändiga inköp eller ökade lånekostnader.
 • För en villa har du också rätt att göra avdrag på 20 procent av hyresintäkten för utgifter som sophämtning, vatten och el.
 • Avdragen innebär att du inte har rätt att göra andra avdrag för uthyrningen.

Så beräknar du hyresintäkten för en villa

 • Skatteverket vill veta hur stor del av villan du äger. Är ni fler som äger villan är det möjligt att dela på schablonavdraget.
 • Redovisa därefter hur många dagar av året du hyrt ut villan. Tiden styr om du får fullt schablonavdrag eller ej.
 • Hyresintäkten som ska beskattas räknar du ut genom att lägga ihop dina egna kapitalkostnader för villan och sedan göra avdragen du har rätt till.

Räkneexempel på villa i Stockholm

Så här kan du själv räkna fram kapitalintäkten som ska beskattas när du hyr ut din villa. I vårt exempel äger du din villa själv och har hyrt ut under ett helt år.

 

 1. Hyran för din villa är 350 000 kronor på ett år. Det är en hyra som satts med anledning av villans efterfrågan på hyresmarknaden och villans läge, storlek och skick.
 2. Dina egna kapitalkostnader för villan uppgår till 250 000 kronor på ett år.
 3. Det innebär att din kapitalvinst som ska beskattas är 100 000 kronor.
 4. Gör därefter ett avdrag för sophämtning, vatten och el på 20 procent av dina 100 000 kronor.
 5. Nu återstår 80 000 kronor. Och det är nu schablonavdraget på 40 000 kronor ska göras.
 6. Nu har du fått fram en kapitalvinst på 40 000 kronor som ska beskattas med 30 procent.
 7. Din slutliga skatt blir 12 000 kronor.
Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!