fbpx

Hyra ut bostadsrätt vid utlandsflytt

Det finns alltid en stor efterfrågan på att hyra bostadsrätt i Stockholm

När du väl börjar annonsera efter hyresgäst finns det en god chans att många är intresserade. Då du själv flyttar utomlands är det viktigt att du hittar rätt hyresgäst, men också att du får hjälp av någon som kan hjälpa din hyresgäst om problem uppstår i bostadsrätten. I vår guide nedan listar vi vad du måste tänka på om du ska hyra ut din bostadsrätt och själv befinner dig utomlands.

När man hyr ut sitt hem en längre tid är det viktigt att ha en hyresgäst som man litar på. Det är viktigt att göra bakgrundskoll men också förstå om personen kan ta hand om bostadsrätten. Bostadsrättsföreningen kommer alltid att hålla dig som ägare av bostaden ansvarig om inte bostadsrättsföreningens stadgar följs. Det är också bostadsrättsföreningen som godkänner din långtidsuthyrning. För din egen trygghet är det bra om du utser en person som kan företräda dig med fullmakt om problem uppstår och du själv befinner dig utomlands.

Bostadsrättsföreningens har ett intresse i att så många bostäder som möjligt bebos av innehavarna. Ta därför kontakt i god tid med din bostadsrättsförening för att få en så smidig process som möjligt. Godkänns inte andrahandsuthyrningen kan du pröva uthyrningen i Hyresnämnden.

Så hjälper Bostadsagenturen dig

Bostadsagenturen hjälper dig och kontakten med bostadsrättsförening och hjälper dig också att skriva hållbara juridiska hyresavtal som godkänns av bostadsrättsföreningen. Vi blir också dina ögon på plats om något fel skulle uppstå i lägenheten. Vi kan också hjälpa till om det visar dig att din hyresgäst stör dina grannar eller ställer till andra problem. 

Skulle din hyresgäst avsluta sitt hyreskontrakt i förtid hjälper Bostadsagenturen dig att hitta en ny godkänd hyresgäst. Vi vägleder också din hyresgäst till rätt försäkring.

Tänk på det här när hyr ut din bostadsrätt och flyttar utomlands

  • Du måste alltid ha bostadsrättsföreningens eller Hyresnämndens godkännande när du hyr ut.
  • Var extra noga vem du hyr ut ditt hem till. Det är viktigt att du är trygg med både betalningsförmåga och referenser för din hyresgäst. Bostadsrättsföreningen kan också vilja godkänna din hyresgäst.
  • Skriv ett korrekt hyresavtal. Eftersom du befinner dig utomlands är det extra viktigt att din hyresgäst sköter sina betalningar i tid eller att du vet vad som gäller om hyresgästen säger upp avtalet i förtid.
  • Du har rätt att ta ut en deposition som återbetalas när hyrestiden är över. Med depositionen kan du reglera din hyresgästs skulder till dig, du kan också använda depositionen till att reglera kostnader om något förstörts i bostadsrätten.
  • Kom ihåg att hyresavtalet också ska innehålla en inventarielista om du hyr ut möblerat.
  • Ett bra tips är att du har någon som kan företräda dig på hemmaplan med fullmakt om problem eller tvist uppstår. Vi på Bostadsagenturen skriver alltid en fullmakt.
  • Glöm inte att göra en besiktning vid inflyttning. Ju mer du har dokumenterat desto enklare blir det att lösa en tvist.
  • Prata med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för din hemförsäkring om du ska hyra. Detsamma gäller för din hyresgäst som måste ha en egen hemförsäkring.
  • Betala alltid alla avgifter själv till föreningen, detsamma gäller för el, bredband och parkeringsplats. Hyresgästen betalar sin hyra direkt till dig.
  • Slutligen, ha kontakt med dina grannar, då kan de höra av sig direkt till dig om något inte verkar som det ska i din bostad.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Läs mer...

5 vanliga frågor vid uthyrning av bostad

Fredrik Lundberg, uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på fem vanliga frågor om att hyra ut bostad.

Läs mer

Så funkar Bostadsgarantin

Läs mer om hur vi kan erbjuda bostadsgaranti till våra hyresgäster.

Läs mer

Så hittar vi rätt hyresgäst

Att matcha ihop rätt hyresgäst med rätt objekt är Bostadsagenturens viktigaste uppgift.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!