fbpx

Bra att veta vid kontraktsskrivning för uthyrning i andra hand

Ett hyreskontrakt för en andrahandsuthyrning måste vara hållbart både för dig som uthyrare och din hyresgäst. Fredrik Lundberg, Uthyrare på Bostadsagenturen, svarar på de viktigaste frågorna om kontrakt för uthyrning i andra hand.


Vem är ansvarig för att ett hyreskontrakt upprättas?

– Det är du som uthyrare som är ansvarig för att ett hyreskontrakt upprättas i samband med en andrahandsuthyrning. Avtalet ska vara skriftligt, signerat och daterat av både hyresvärd och hyresgäst och reglera hyrestid, betalningsvillkor, objektets skick och övriga förbehåll så som, överlåtelse av nycklar, objektets skick, eventuell deposition och säkerhet och om hyresgästen i sin tur har rätt att hyra ut och att den bostaden ska användas till bostad.

Hur gör jag kontraktet juridiskt hållbart?

– Juridiskt hållbart blir kontraktet när det är skriftligt och signerat av hyresvärd och hyresgäst. Men det innebär inte att kontraktet skyddar er båda i den utsträckningen ni önskar. Ett kontrakt för andrahandsuthyrning måste tydligt reglera vem som ansvarar för vad, uppstår en tvist om till exempel en skada i bostaden uppstår kommer ett tydligt hyreskontrakt göra det lättare för försäkringsbolag eller en skiljenämnd  att bestämma vem det är som har ansvar för skadan.
 Bostadsagenturen använder jurister för att skriva korrekta kontrakt med rätt klausuler.

När jag hyr ut möblerat, ska inventeringen ingå i kontraktet?

– Det är klokt att låta avtalet reglera så detaljerat som möjligt. Hyr du ut möblerat behöver du ha inventarielistan i hyreskontraktet. Men om den upprättas ska den signeras av din hyresgäst. Hyr du ut ett hus möblerat brukar detta bli ett omfattande dokument.

Varför är det viktigt att göra en besiktning?

– En besiktning av bostaden vid inflyttning är väldigt viktigt. Då dokumenteras skicket på bostaden innan andrahandsuthyrningen. Här är det klokt att ta mycket bilder. Även detta dokument måste signeras av dig och din hyresgäst för att det ska ha någon funktion. När utflyttning sker görs en besiktning igen och har skada uppstått är det lättare att ta reda på vem som är ansvarig.

 

Anlita oss på Bostadsagenturen så hjälper vi dig med juridiskt korrekta avtal och resten av uthyrningsprocessen!

Facebook

Läs mer...

Hyra ut villa med uthyrningsdel

Upptäck hur du kan öka din inkomst genom att omvandla en villa till flera uthyrningsenheter. Få värdefulla tips om att säkra tillstånd, följa lagar, budgetera projektet och marknadsföra dina nya uthyrningsdelar effektivt.

Läs mer

Hyra ut bostad i andrahand

Planerar du att hyra ut din bostad i andrahand? Förstå de viktiga aspekterna såsom tillstånd från hyresvärd, upprättande av hyresavtal, bestämning av hyra och deposition, samt hantering av bostadsförsäkring och skatter. Gör dig redo att hyra ut med våra praktiska tips.

Läs mer

Investera i bostäder

Upptäck hur investering i bostäder kan ge stabil avkastning och passiv inkomst. Läs om de skattefördelar och diversifieringsmöjligheter som fastighetsinvesteringar erbjuder, samt vikten av att göra noggrann marknadsanalys innan du investerar.

Läs mer

Vill du hyra ut ditt hus eller lägenhet?

Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 24 timmar!