När du hyr ut bostadsrätt gäller fri hyressättning. Men får du en hyresintäkt måste den deklareras och beskattas. Pontus Larsson, Uthyrare på Bostadsagenturen vet vad du behöver tänka på när det är dags att deklarera hyresintäkter på en bostadsrätt.
1. Hur mycket hyresintäkt kan jag ha utan att beskattas?
– Gränsen för beskattning går vid 40 000 kronor på ett år. Så all intäkt över 40 000 kronor ska tas upp i din deklaration och sedan beskattas som kapitalinkomst. Schablonavdraget på 40 000 kronor är tänkt att täcka dina ökade kostnader du har när du hyr ut en bostadsrätt i andra hand.
2. Finns det fler avdrag jag kan göra i deklarationen?
– Nej, men alla kostnader som är kopplade till uthyrningen, det vill säga el, bredband och parkeringsplats ska dras av från hyresintäkten. Är avdragen högre än hyresintäkten på 40 000 kronor har du inte rätt att göra avdrag för överskott.
3. Har jag rätt till hela avdraget om jag inte äger hela bostaden?
– Nej, du har bara rätt till fullt schablonavdrag om du äger 100 procent av bostadsrätten. Äger du en del, till exempel halva bostaden, har du rätt till 20 000 kronors avdrag på ett år. Men är ni fler ägare så deklarerar ni schablonavdraget utifrån hur stora delar ni äger.
4. Har man alltid rätt till fullt schablonavdrag om man äger sin bostadsrätt?
– Schablonavdraget styrs också av hur stor del av året du har haft din bostadsrätt uthyrd. När du deklarerar så redogör du därför hur många dagar du haft din bostadsrätt uthyrd under föregående år.
5. Om jag deklarerar själv, hur redovisar jag hyresintäkterna?
– Grundmodellen är ganska enkel. Du tar din totala hyresintäkt genom att lägga ihop din månadsavgift med övriga utgifter för bostadsrätten och de avdrag du har rätt till. Sedan måste du också redovisa hur mycket av bostaden du äger och hur många dagar du har haft uthyrt under året.
Bostadsagenturen hjälper dig genom hela processen med andrahandsuthyrning. Kontakta oss för ett första samtal om din uthyrning!